Stap voor stap je vriezer ontdooien

Als je je vriezer regelmatig ontdooit, blijft hij optimaal werken. Bovendien kun je alle beschikbare ruimte blijven benutten. Ontdooi je je vriezer niet vaak genoeg, dan merk je dat hij langzaamaan ‘dichtgroeit’.

Ontdooi je vriezer daarom eens in de paar maanden of in ieder geval eens per half jaar. Omdat deze periode van het jaar ideaal is op je vriezer te ontdooien, leggen we je stap voor stap uit hoe je dat het beste kan doen.

In de tuin of op het balkon

Eerst haal je je hele vriezer leeg. Met dit weer kun je alles in een groot krat met een deksel doen en het buiten in je tuin of op het balkon zetten. Controleer alles wel even op de datum en gooi alles wat niet goed meer is direct weg.

Leg op de bodem van je vriezer een handdoek en leg er ook een op de grond voor de vriezer voor de zekerheid. Als alles gaat smelten kan er behoorlijk wat water gaan stromen.

Zet vervolgens de vriezer uit en haal de stekken van de vriezer uit het stopcontact. Haal alles lades uit de vriezer. Maak deze goed schoon. Houd de handdoeken in de gaten en vervang ze wanneer ze doorweekt zijn.

Heb je een afvoer? Trek deze dan naar buiten en plaats er een kom of emmer onder om het water op te vangen.

Als al het ijs in de vriezer gesmolten is, haal je de kom en handdoeken uit de vriezer. Maak alles schoon met een allesreiniger. Plaats de lades terug waar ze horen en vul de vriezer met alle producten die je nog over hebt. Je hebt nu gelijk de kans om je vriezer opnieuw (netjes!) in te richten.